Saturday, 12 January 2019

ქართული სამზარეულოს გამორჩეულად გემრიელი კერძები

საქართველო ცნობია მსოფლიოში თვისი სამზარეულოთი, სხვადასხვა კუთხეში მოგზაურობისას აღმოაჩენთ განსხახებულ საჭმელსა და შეიგრძნობ მის არაჩვეულებრივ გემოს, ქართული სამზარეულო ნებისმიერი გემოვნების ადამიანისთვის არის მისაღები.

1.ხინკალი, რომელიც წარმოიშვა საქართველოს მთიან რეგიონში მას ამზადებენ ცომისგან, რომლის შიგთავსი შეიძლება იყოს ხორცი, კარტოფილი, ყველი ან სოკო. ყველაზე გავრცელებული და მოთხოვნადი არის ხორცის ხინკალი კარგად მომზადებულ ხინკალს შიგ უნდა ჰქონდეს წვენი, მას გემოსვნების მიხედვით უმატებენ შავ პილპილს ან ძმარს.


2.ხაჭაპური ტრადიციული ქართული საჭმელია, ის დამზადებულია სპეციალურად მომზადებული ცომისა და ყველისაგან, ხაჭაპური მრავალი სახის არსებობს ერთ-ერთი მათგანია აჭარული ხაჭაპური.
3.საცივი კიდევ ერთი ქართული კერძია, ეს არის ნიგვზის სოუსი, რომელშიც შეიძლება ელაგოს ქათმის ხორცი, ინდაურის ხორჩი ან თვზი, მას ამზადებეენ მარილითა და სუნელებით.



4.ელარჯი სამეგრელოს რეგიონის მადისამღვძრელი კერზია, რომელსაც  ამზადებენ სიმიდის ფქვილისა და ყველისაგან ისინი ერთად იხარშება და აქვს საოცარი გემო.


5.ლობიო ქოთანში ეს არის ვეგეტარიანული კერძი რომელსაც მწნილთან ერთად მიირთმევენ, მას კაზმავენ ხახვით მარილით, მწვანილებითა და სუნელებით.


6.მწვადი, დაჭრილი შემწვარი ხორჩი შამფურზე ერთ-ერთი ყველაზე ცნობილი და მოთხოვნადია საქართველოში.


7.ოჯახური ქართული კერძია, რომელსაც ამზადებენ შემწვარი ხორჩითა და კართოფილით და სხვადასხვაგვარად აფორმებენ სუფრისთვის.


8.ლობიანი ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული კერძია ქართულ სამზარეულოში, რომელიც მზადდება არამატული სუნელებით შეკაძმული ლობიოსაგან.


ქართული სამზარეულოს ეს ის ჩამონათვალია, რომელიც დიდი პოპულარობით სარგებლობს ქვეყანაში და  ჩამოსულ ტურისტები მისი დაგემოვნების შემდეგ აღფრთოვანებული არიან მათი გემოთი.

No comments:

Post a Comment